PHARE


PHARE este primul instrument financiar nerambursabil conceput de Uniunea Europeana pentru a sprijini Europa Centrala si de Est in evolutia catre o societate democrata si o economie de piata.

Infiintat la inceputul anului 1989 pentru Polonia si Ungaria (primele doua tari in care s-a realizat trecerea de la regimul comunist la democratie, de unde acronimul), programul s-a extins treptat, incluzand in prezent 13 tari partenere din regiune. Prin hotararea Consiliului European de la Essen din decembrie 1994, Phare a devenit instrumentul financiare al strategiei de pre-aderare, principalul obiectiv fiind aderarea la Uniunea Europeana a celor 10 tari asociate din Europa Centrala si de Est: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria. Phare ofera asistenta si altor tari din regiune (Albania, Bosnia-Hertegovina, Macedonia) in tranzitia catre democratie si catre economia de piata.

Programul PHARE se concentreaza asupra a doua aspecte - dezvoltarea institutionala, sprijinirea guvernelor tarilor candidate in implementarea acquis-ului comunitar si asupra investitiilor, se doreste sprijinirea tarilor candidate in efortul de a-si alinia activitatile industriale si infrastructura de baza standardelor UE, prin mobilizarea investitiilor solicitate.

Intre 1990-2000, Romania a beneficiat de peste 1,5 miliarde Euro prin programul PHARE. Pentru perioada 2000-2006, Romaniei i-au alocate prin PHARE aproximativ 250 milioane Euro anual, fiind a doua tara membra, dupa Polonia, din punct de vedere al marimii fondurilor de care beneficiaza. In prezent, PHARE se concentreaza in Romania asupra a trei mari sectoare - dezvoltarea regionala, dezvoltarea institutionala si sprijinirea investitiilor in vederea implementarii acquis-ului comunitar.